STENÅLDERN
|
Vid vår tideräknings började röra sig finska stammar västerut. Gamla folk i Finland sögs upp och folken i det blivande Sverige fick nya grannar i öster. Redan under järnåldern nådde troligen en finsk invandring Mälardalen.
Bakgrund: Finskugriska stammar har troligen funnits i nuvarande norra Ryssland och östra Finland i årtusenden. Det finns forskare som anser att de gamla komsa-, gropkeramiska och skifferkulturerna ska ha varit finskugriska. Men det är ytterst osäkert. Andra forskare pekar ur den kamkeramiska kulturen som finskugrisk. Det är mer troligt, men heller inte säkert. I vilket fall som helst tyder allt på att finnarnas förfäder och samerna har handlat och blandat sig med varandra i årtusenden. Vid vår tideräknings början var de största och västligaste Östersjöfinska stammarna följande: karelarna samt de närbesläktade esterna och liverna. Andra besläktade folk bodde längre åt öster. Där fanns (och finns i viss mån fortfarande) syrjäner, ingrer, krevider, livvi, luder, vepser och voder - små folk spridda i stora skogs- och sjöområden. Om du vill veta mer om hur de uraliska språken, där de finskugriska ingår, är besläktade så finns det en separat tabell. |
Spridningen mot väster och invandringen: Före år 0 beboddes egentliga Finland av en mängd stammar som vi idag inte vet speciellt mycket om. I södra och västra Finland fanns folk som härstammade från den kamkeramiska kulturen, men med inblandning från stridsyxkulturen. Främst den så kallade kiukaiskulturen i kustlandet. I norr bodde den blandning av skifferkulturerna och den kamkeramiska kulturen. Under järnåldern och vikingatiden bosatte sig finska stammar i södra Finland. De kom från två håll, dels från Karelen (karelarna och kvänerna) och dels från Estland (bl a tavasterna). De mötte snart svear som hade bosatt sig längst kusterna. Folken blandades. Kanske härstammar dagens finlandssvenskar mer från finnar än från svenskar. Kontakter, handelsutbyte, immigration och blandäktenskap nådde Mälardalen och kanske längre än så. Att vikingarna tog hem en hel del finska fångar som trälar är troligt. När vikingarna från Svealand sökte sig åt öster så mötte de andra små finska folk som vepser och syrjäner innan de kom till slaverna i öst. Finnarna utbredde sig också mot norr och blandade sig med samerna. Vid medeltidens början fanns finnar redan i Tornedalen, även på den sida som i dag är svensk. |
Esterna (400-talet och
framåt)
Liverna (400-talet och framåt)
MEDELTIDEN
Nya kontakter
i kyrkans EuropaDet är under medeltiden som beteckningen "Sverige" uppstår, men de flesta i riket ansåg sig fortfarande vara "hälsingar", "upplänningar" eller "Mörebor". Centralmakten använde den nya religionen - kristendomen - för att stärka centralmakten. Impulser och invandrare utifrån fortsatte att komma. Västra Europa, från Syditalien till Nordkap, knöts samman av den katolska kyrkan.
Ester, liver, letter (Fram till och med 1700-talet, plus 1900-talet)
- Estland, Livland och andra områden i Baltikum, blev en del av Sverige. De blev för övrigt mycket viktiga delar, eftersom en stor del av det svenska rikets spannmål kom från dessa länder. Ester, liver, tysk-ester och svensk-ester kom till centrala Sverige, ofta för att göra karriär. Efter Sveriges förlust av de baltiska områdena slutade den stora immigrantströmmen. Under mitten av 1900-talet kom dock en del balter till Sverige på flykt undan sovjetisk och tysk ockupation. Liverna blev med tiden nästan helt assimilerade in i det lettiska folket.
Tillbaka till: Ur Norrbottens finnbyggds historia