Pressmeddelande |
|
FORSKNINGSSTRATEGIER
2004 – 2007
2.2.5. Det nordliga rummet
Det "nordliga rummet" används som samlande beteckning för ett vidsträckt, inte alltför definierat
nordligt område, som ibland utgör det nordsvenska området, ibland det nordskandinaviska, ibland ett ännu större nordeuropeiskt eller cirkumpolärt område. Studier av detta vidsträckta område utgör sedan länge betydelsefulla inslag i universitetets forskning.Det är naturligt med tanke på Umeås geografiska läge och de stora forskningsluckor som funnits(? Finns! Vår anmärk.) beträffande den nordsvenska och nordskandinaviska regionen. De samlade aktiviteterna har lett fram till en helt ny bild av områdets forntid och äldre språkliga och kulturella historia.
Också den nutida utvecklingen inom det nordliga rummet har studerats i flera ämnen. Denna forskning har haft en påtagligt tvärvetenskaplig karaktär. Många av dessa forskningsinsatser har varit externfinansierade, främst från Stiftelsen Riksbankens jubileumsfond. Demografiska databasen har varit en påtaglig resurs för flera av projekten.
Inom enskilda ämnen finns påfallande styrkor. Några exempel är att arkeologi sedan decennier
bedriver uppmärksammad forskning rörande det nordliga rummets förhistoria. Historiska studier har lämnat betydande bidrag till fältet, bl. a. genom ett antal undersökningar av samisk historia och norrländsk bildningshistoria. Konstvetenskap har belyst norrländska städer och kulturmiljöer och litteraturvetenskap norrländsk litteraturhistoria. De tre språkämnena nordiska språk, samiska och finska har likaledes gett betydande bidrag till kunskapsområdet, varvid stora kultursamband beaktats, bl. a. över ett större nordskandinaviskt område. Fonetik och allmän språkvetenskap har också medverkat, senast genom ett nationellt projekt (med projektledning vid Stockholms universitet), vilket kartlägger svenska dialekter i millenniumskiftet.Ämnet etnologi har också fokuserat på det nordliga rummet i talrika studier av etnicitet, socialisation, livsformer och arbetsliv. Centrum för samisk forskning (CeSam) är under stark uppbyggnad och det finns uttalade ambitioner att göra detta centrum till en nod för den samerelaterade forskningen inte bara vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet utan också nationellt och nordiskt. Inom detta centrum kommer inte minst frågor som berör urbefolkningars rättigheter att fokuseras, ett område som internationellt är av största betydelse. Till detta kommer den viktiga rådssatsning som under det senaste året gjorts rörande samiska språk och samiska studier. Den pågående utvidgningen av Demografiska databasen med källmaterial från Norrlands inland kommer att utgöra ett viktigt underlag för denna forskning.
Regional forskning har sedan 1960-talet utgjort en av Umeå universitets viktiga profiler, framför allt inom nationalekonomi och kulturgeografi. Det finns en särskild centrumbildning, CERUM (Centrum för regionalvetenskaplig forskning), för området. På senare år har forskningen fått ett kraftigt uppsving beroende på att den geografiska strukturomvandlingen med åtföljande befolkningsproblem åter har tagit fart, men också på grund av ett ökat intresse för stadsplanering.
Utvecklingen av skandinavisk politik och policy under de sista 50 åren analyseras och jämförs. Frågor ställs om i vilka avseenden de nordiska länderna är lika och hur "policy learning" går till i vår samtid.