Lasses veckobrev nr 5.

I helgen var fyrtiotalet Kirunapartister i Levi som ligger i Kittilä kommun. För ett antal år sedan var platsen en liten avfolkningshåla utan framtidstro. Idag är det något helt annat. Tillväxten är så stor att regeringen inte längre tillåter statliga satsningar i området. Denna lilla plats som är i storlek som Svappavaara är idag ett kittel av liv. På en radie på 400 meter finns 29 restauranger, femtiotalet pubar och vinkällare, enorm danspalats i flera plan.

 När vi var där så spelade ett 20 mannaband från Sydamerika på övre plan, första nedre sjöng Finlands Elvis och längre ner fanns discon. Ute var det som mest 35 minus och nästan storm. Kylfaktorn låg nog på minst 50 minus. Hur blev det så här mitt ute i ödemarken. Vad är det som skapar en omsättning på 1,2 miljarder och ger 1400 arbetstillfällen? Jo, en liten backe som knappt är större än gamla soptippen i Lombolo. Där har de lyckats få in 12 liftar och allt som behövs för att alla verkar har trevligt. Även världscupen i slalom för damer kördes där före jul. Hur de lyckades få längden att räcka förstår då inte jag.

 Huspriserna ligger högre än i Helsingfors och byggnaderna påminner om dem i Alperna. Till flygplatsen är det 10 minuters färd och som mest landar där 16 fullastade plan per dag. Gästnätterna är imponerande 1,3 miljoner. Kiruna har drygt 300 000. I stort alla investeringar står idag de lokala företagarna för. Och att det byggs kan jag garanteras.

 Årliga behovet av nya anställda var 140 i ett samhälle där det föds 60 barn per år. Så idag har de alla tentakler ute för att locka dit arbetskraft. Och nu är det ju inte bara turismen som växer. Riddarhyttan som ägs av Kanadensare håller på med rekryteringar av 240 gruvarbetare till den nystartande guldgruvan 60 km öster om Levi. Efter ett besök i Levi blir det svårt att se hur vi skall uppnå deras nivå. 

Byn ligger bara exempelvis bara 13 mil nordost om Kangos. Alltså i vår närhet. Samma kultur som hos oss. Lantalaiset och samer som befolkning. Stora skillnaden var dock samebyars inställning. Där applåderade samebyarna utvecklingen och hade aldrig motsatt några investeringar utan såg chansen till jobb och bättre vinster i rennäringen. Självfallet betalar dessa rika utlänningar och finnar som besöker stället bra för deras slöjd, konst och kött. Mycket bättre än om de sålde till uppköpare. Många samer var också turistentreprenörer.

Inte har de stängt under den mörkaste tiden heller. Trots kylan under vår besök så gick liftarna. Hela byn var full av folk. danspalatset hade tusentals. Själv dansade jag igenom hela Finland. Ene var från Helsinki, nästa Åbo etc etc. Har aldrig förstått varför våra fjällanläggningar har stängt en stor del av vintern. Tror inte finnarna förstår det heller. Där börjar liftarna gå när första snöflingan landar tills gräset blir större än snöfläckarna till försommaren. Med oss under lördagens programmöte var Timo Kurula som är kommunens högste politiker och försäljningschefen för Levin Matkailu OY, Eva Lindström. Vi som var där var gruppen som arbetar med partiets valprogram. 

Har funderat mycket över hur vi får nytta av våra avställda och möjligen en del kallställda fastigheter utan att vi råkar ut för återbetalningskrav från staten. Och det med tanke på LKAB:s investeringar de närmaste åren. Har nu kommit på en möjlig väg som också skulle kunna ge lite av Levis effekter efter avslutade byggjobb. Tog upp det idag i Tekniska Verkens strategigrupp och förslaget föll i god jord. Husen får som sagt inte användas till fast boende men dock till annan verksamhet. Det kravet fastställde bostadsdelegationen när vi fick 52 statliga miljoner. Mitt förslag är helt enkelt att Tekniska Verken och Kiruna Bostäder AB gemensamt bildar ett bolag med syfte att bedriva rums-lägenhetsuthyrning. Därmed bedrivs annan verksamhet med stadgar som visar detta tydligt. Och varför jag vill ha dit bolagen som huvudmän är helt enkelt för att de har all kompetens och får nya intäkter vid uthyrning. När byggboomen är över finns uthyrningsbolaget kvar med beståndet som då lämpligen kan säljas till någon extern intressent som då bara har att fylla rummen med turister och andra besökanden. Skall väcka frågan i kommunstyrelsen på måndag. Har redan e-mailat ärendet till kommunen.

Lars Törnman

Ordf. Kirunapartiet